Sünebeli Tüneli’nde ilk ışık görüldü

Karadeniz sahil kesimini Erzincan üzerinden Güneydoğu ve Doğu Akdeniz’e bağlayan kuzey-güney aksında inşa edilen Sünebeli Tüneli’nde kazı çalışmaları tamamlanarak ilk ışık görüldü. 24 Ekim Salı günü düzenlenen törene, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, milletvekilleri, kamu kurum ve kuruluşlarından bürokratlar ve yüklenici firma temsilcileri katıldı.

Son 21 yılda Erzincan’ın ulaşım ve iletişimi için yaklaşık 30 milyar liralık yatırım gerçekleştirdiklerini dile getiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Bölünmüş yol uzunluğunu 14 kilometreden 355 kilometreye, bitümlü sıcak karışım kaplamalı yol uzunluğunu 8 kilometreden 275 kilometreye çıkardık. Erzincan’ı; Erzurum, Gümüşhane ve Sivas’a bölünmüş yollarla bağladık. Türkiye’yi doğudan batıya bağlayan Kuzey TETEK yolunun merkezini Erzincan yaptık. Ölüm yolu denilen geçilmez Sansa’yı viyadüklerle aştık” dedi.

“Bugüne kadar 56 kilometrelik çalışmayı tamamladık”

Sünebeli Tüneli’nin inşa edildiği Refahiye-İliç Devlet Yolu’nun Karadeniz sahil kesiminden başlayıp Erzincan üzerinden Güneydoğu’ya ve Doğu Akdeniz’e erişim sağlayan kuzey-güney aksında önemli bir geçiş noktasını oluşturduğunun altını çizen Uraloğlu, “Erzincan için büyük önem taşıyan 78 kilometre uzunluğundaki yolumuzu bölünmüş yol haline getiriyoruz. Bugüne kadar 56 kilometrelik çalışmayı tamamladık. Yolumuzun 26 kilometrelik bölümünü oluşturan Gümüşakar-Kuruçay arasındaki 8 kilometrelik bölünmüş yol kesimini de trafiğe açtık. 6,8 kilometre uzunluğunda 2 adet tünelin yer aldığı 18 kilometrelik bölümde ise çalışmalarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Seyahat süresi, 35 dakikadan 15 dakikaya iniyor

Proje ile Türkiye’nin kuzeyi ile güneyi arasındaki karayolu ulaşım standardını yükselttiklerini söyleyen Uraloğlu; Karadeniz limanlarından iç kesimlere, önemli sanayi merkezlerinden yaşam alanlarına gerçekleştirilen ürün ve yük transferinin de daha kısa sürede yapılmasını sağlayarak bölgenin ticaret hacmini artırdıklarını ifade etti. Çift tüp olarak projelendiren Sünebeli Tüneli’nin 5 bin 220 metre uzunluğunda olduğunu dile getiren Uraloğlu konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bugün kazı çalışmalarımızı tamamlayarak ilk ışığı göreceğimiz Sünebeli Tüneli, bin 617 metre kotundan başlayıp bin 440 metre kotunda mevcut devlet yoluna bağlanıyor. Ayrıca, Gümüşakar-Kuruçay arası kesimde bin 580 metrelik çift tüplü Gümüşakar Tüneli ile 72 metrelik Garipçay Köprüsü̈ de bulunuyor. Garipçay Köprüsü’nü trafiğe açtık. Gümüşakar Tüneli’nde giriş portalı imalatlarımızı da tamamladık. Yol ve tünel çalışmalarımız sayesinde; güzergahın ulaşım standardını önemli ölçüde yükseltiyor, heyelan ve taş düşmelerinin önüne geçerek, can ve mal emniyetini artırıyoruz. Gümüşakar-Kuruçay kesiminde gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla; mevcut yol 3 kilometre kısalacak, seyahat süresi ise 35 dakikadan 15 dakikaya inecek.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top