Yolun medeniyet olduğu bilinciyle yatırım hızını 4’e katladığını duyuran Samsun Büyükşehir Belediyesi, il genelinde 3 bin 262 km yol yaptığını ve yıl sonuna kadar 373 km daha yolun yenileneceğini duyurdu. SBB Başkanı Mustafa Demir, “Kurduğumuz beton santrallerimiz, asfalt üretim pirlentleri, taş ocaklarımız ve konkasör tesisimiz amacına ulaştı. Hem maliyetlerimizi büyük oranda düşürdü hem de yatırım hızımızı 4’e katladı” sözlerini kaydetti.
Yol yapım maliyetlerini azaltmak için 4 asfalt ve 4 beton üretim tesisi kuran Samsun Büyükşehir Belediyesi, 470 araç ve 689 personelle 17 ilçede çalışmalarını sürdürüyor. Arazi şartları, topografik ve jeolojik yapısına göre yolları genişleten Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı, zemini hazırlayıp sağlamlaştırdıktan sonra beton, Bitümlü Sıcak Karışım (BSK) ve sathi kaplama ile yeniliyor. Çizgi çalışmalarının ardından hizmete açılan yollar, mahalle sakinleri ve sürücülerin ulaşım konforunu artırıyor. Toplam 5 bin 240 kilometrelik yol ağı bulunan Samsun’da yapılan yol çalışmalarının 440 kilometresini beton, 258 kilometresi BSK ve 2 bin 564 kilometresini ise sathi kaplama oluşturuyor.
“Yatırımlar ile hızımızı 4’e katladık”
Ulaşım imkanlarının ve yol kalitesinin artması için çalışmalar yaptıklarını belirten SBB Başkanı Mustafa Demir, hem maliyeti büyük oranda düşürüp hem de hızlı şekilde kırsalda yol sorununu çözen örnek bir şehir haline geldiklerini söyledi. Yollardaki sorunları çözmeye devam edeceklerini ifade eden Başkan Demir, “Yol medeniyettir anlayışıyla şehrimizde ulaşım ağını iyileştirmek için yorulmadan çalışıyoruz. Kurduğumuz beton santralleri, asfalt üretim plentleri, taş ocaklarımız ve konkasör tesisimiz verimli bir çalışma modeli sunuyor. Böylece hem maliyetlerimizi büyük oranda düşürdük hem de yatırım hızımızı 4’e katladık. Geçen yılla birlikte toplamda 97 bin metreküp beton üretimi yaptık ve ürettiğimiz betonu, yol yapımında kullandık. Yine ocaklarımızda 5 milyon 127 bin ton taş üreterek, 573 bin ton sıcak asfalt döktük. 1500 metre menfez geçişi ve 71 km büz çalışması yaptık. Bunları kurmasaydık ve kendi ekiplerimiz ve araçlarımızı kullanmasıydık bu kadar seri hareket edemezdik. Şuanda planlanan tamamlanma süresinden çok önde gidiyoruz. Halkımız, her şeyin en iyisini ve en güzelini sonuna kadar hak ediyor” açıklamalarını yaptı.
“Hedefimiz 1140 kilometre yol yapımı”
Samsun’da rahatça ulaşılamayacak tek bir yol ağının kalmayacağına dikkat çeken Başkan Demir, “2022 yılı sonuna kadar 1140 kilometrelik yol yapım hedefimizi tamamlayacağız. Geriye 31 mahallemizin 100 kilometrelik yol sorunu kalacak. Bunu da 2023 yılının bahar aylarında yaparak, kırsaldaki ulaşım sorununu tamamıyla çözmüş olacağız. Bir yandan bu yatırımlarımız devam ederken, diğer yandan da Atatürk Bulvarı’nı yeniliyoruz. Burada da büyük oranda çalışmalar tamamlandı. Şehrimizin ana bulvarı, yenilenen asfaltı, çizgi çalışmaları ve kavşak düzenlemeleriyle konforunu ve standardı yüksek hale geldi. TEKNOFEST’e kadar tamamen bitirip, akıllı kavşağı da devreye aldığımızda, trafik sorunumuz ortadan kalkmış olacak” dedi.