YENİDOĞAN-CUMHURİYET-EMEK METRO HATTI’NDAKİ RİSK ORTADAN KALDIRILIYOR

İBB, 2017’DE ÇALIŞMALARIN DURDURULDUĞU YENİDOĞAN-CUMHURİYET-EMEK METRO HATTI’NIN RİSKLİ BÖLÜMLERİNDE GEÇİCİ DOLGU İMALATLARINA BAŞLADI. ÇALIŞMA İLE PROJENİN ÇEVREYE, BÖLGE HALKINA VE TRAFİĞE OLAN OLUMSUZ ETKİLERİ BERTARAF EDİLECEK. CUMHURBAŞKANLIĞI STRATEJİ VE BÜTÇE BAŞKANLIĞI YATIRIM PROGRAMI’NA DAHİL EDİLMEDİĞİ İÇİN MEVCUT VE YENİ KREDİ BAŞVURUSUNUN YAPILAMADIĞI PROJENİN ÇALIŞMA SAHALARINDAKİ RİSKLER DE ORTADAN KALDIRILACAK.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), son iki yılda 2 raylı sistemi devreye aldı, 1’ini de kısmen hizmete açtı. On metro projesinin de finansman sorununu çözerek yeniden imalatlara başladı. İBB’nin yeniden yapımına başlamak için finansman çalışmalarının devam ettiği bir diğer hat ise, Yenidoğan-Cumhuriyet-Emek Metro Projesi. İBB, teorik ömrü iki yıl olmasına karşın yaklaşık dört yıldır faaliyetlerin durduğu hattın çalışma sahalarındaki riskleri bertaraf edecek imalatlara başladı. Çalışma ile yerleşim yeri ve trafik ile çok yakın etkileşimde bulunan projenin oluşturduğu tehlikeler ortadan kaldırılacak.

PROJE, KAMU YATIRIM PROGRAMI’NA ALINMADI

Çekmeköy-Sancaktepe-Sutanbeyli ile Yenidoğan-Cumhuriyet-Emek metro hatları (eski adı ile Sarıgazi(Hastane)-Taşdelen-Yenidoğan) 3 Mart 2017 tarihinde birlikte ihale edildi. Sözleşmesi 14 Nisan 2017’de imzalanan iki hattın yapımlarına, yüzde dörtlük fiziki ilerleme aşamasındayken 29 Aralık 2017’de ara verildi. İBB, yeniden faaliyete geçmesi için projelerin Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Yatırım Programı’na dahil olması yönünde talepte bulundu. Programa dahil olan Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli kısmı için Ekim 2019 yılında kredi temin edildi. Hattaki çalışmalar başlatıldı.

İBB, 6,9 km uzunluğunda ve 6 istasyonlu Yenidoğan-Cumhuriyet-Emek Metro Hattı’nda da imalatlara başlamak için aynı süreci izledi. Projenin Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Yatırım Programı’na dahil edilmesi için gereken Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü onayına başvuru yapıldı. İBB tarafından 2015 ve 2019 yıllarında Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’ne yapılan başvurular reddedildi. Yolculuk talebinin metro için düşük olduğu ve uygun görülmediği yönündeki kararlar İBB’ye yazılı olarak bildirildi. İBB, onay süreçlerinin tamamlanmamış olmasından dolayı mevcut kredi ve yeni yurtdışı kredi başvurusunda bulunamıyor.

OLUMSUZ ETKİLER GİDERİLECEK 

2017’den beri faaliyetlerin durduğu, 2020 ile 2021 yılı Kamu Yatırım Programlarına da dahil edilmeyen hat ile ilgili İBB’nin;

  • Geçici desteklerin teorik ömrünün 2 yıl olduğu ve bu ömrünü tamamladığı,
  • Yapım aşamasında geçici destek sistemlerinin tasarımında deprem yüklerinin hesaba katılmadığı ve projenin birinci derece deprem kuşağında bulunduğu,
  • Yerleşim yerleri ve trafik ile çok yakın etkileşimde bulunduğu yönünde değerlendirmesi bulunuyor.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top