TÜRKİYE’NİN YERLİ YOL MAKİNELERİ ÜRETİCİSİ VIMPO, ANADOLU OSB’DEKI YENI TESİSİNE TAŞINDI. 5600 METREKARE KAPALI ALANDA 50’DEN FAZLA ÇALIŞANI ILE ÜRETİM GERÇEKLEŞTİREN FİRMA, 25 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR. VIMPO’NUN YENI TESİSİNİ VE ÜRETİLEN MAKİNELERİ FİRMANIN İŞ GELİŞTİRME MÜDÜRÜ DOĞUKAN GEZİNİR ILE INCELEDIK.
Türkiye’nin en aktif sektörleri arasında olan ve gelişimi ile dikkat çeken yol makineleri sektöründe birçok yerli ve yabancı firma faaliyet gösteriyor. Ürettiği yerli yol inşaat makineleri ile son yıllardaki popülaritesini arttıran Vimpo, Ankara Ostim OSB’de bulunan üretim tesisini Anadolu OSB’ye taşıdı. 5600 metrekare kapalı alan ile dikkat çeken tesiste 50’den fazla personel çalışıyor. Tesis, tank ve sabit sistemler, römork, yarı römork, treyler ve araç üstü makineler ile kendinden yürür ekipmanların üretim alanlarını kapsayan 3 ana bölümden oluşuyor. Yeni tesis ile üretimlerini daha da arttıracaklarını belirten Vimpo Yol Makineleri İş Geliştirme Müdürü Doğukan Gezinir ile yeni üretim üssünü ve üretilen ürünlerin öne çıkan özelliklerini yerinde inceleme fırsatı yakaladık
İLK BÖLÜMÜNDE TANKLAR VE SABİT TESİSLERİN ÜRETİMİ YAPILIYOR
Gezintimize sabit tankların üretildiği holden başladık. Bu bölümde yatay ve dikey tank imalatlarının yapıldığını belirten Doğukan Gezinir, “Tanklarımız 50 m³’den başlayarak 100 m³’e kadar farklı boyutlarda, çaplarda ve elektronik altyapılarda üretiliyor” dedi. Üretilen Emülsiyon bazlı malzemelerin stoklanması için tasarlanmış, 50-100 m³ kapasite aralığında üretim imkanı olan Vimpo Yatay ve dikey stok tankları bilgisayarlı kontrol sistemlerine entegre ediliyor. İstenilen duruma göre PMB malzemeye uygun tasarım da yapılabiliyor.
Aynı bölümde sabit tesislerinde üretildiğini belirten Gezinir, “Bu bölümde polimer modifiye bitüm tesisinin üretimini gerçekleştiyoruz. 3 aşamalı Vimpo Koloid Değirmen ile donatılmış Vimpo sıralı tip polimer modifiye bitüm tesisi, konteyner tipine uygun tasarlanıyor. Ayrıca Otomasyon programı ile de tam otomatik üretim veya isteğe bağlı manuel üretim seçenekleri mevcut” şeklinde belirtti.
Sabit tesisleri geçer geçmez karşımıza emülsiyon üretim tesisi alanı çıkıyor. Emülsiyon üretim tesislerini müşterilerinin isteklerine göre saatte 4, 10 ve 20 ton kapasiteli olarak ürebildiklerinin altını çizen Gezinir, “Her hat için kullanılan debimetreler sayesinde, istenilen reçeteye uygun kesin oranlarla bir karışım elde ediliyor. Bunkersiz tasarımı sayesinde de konteyner tipine uygun ve saha içinde kullanıma hazır şekilde nakliye edilebiliyor” şeklinde konuştu.
İKİNCİ BÖLÜMDE RÖMORK, TREYLER VE ARAÇ ÜSTÜ EKİPMAN ÜRETİMİ
Tesisin ‘orta hol’ olarak adlandırılan 2. holü ile ilgili bilgi veren Gezinir, bu bölümde daha çok römork, yarı römork, treyler ve araç üzeri ekipman üretimini gerçekleştirdiklerini belirtti. Bu bölümde halihazırda üretilen 4 adet çatlak dolgu makinesi hakkında bilgi veren Doğukan Gezinir, “ Bu makine O2 belgeli bir römork üzerine yerleştiriliyor. Kendinden dizel motor tahrikli hidrostatik ekipmanlara sahip olduğunu belirtti. Asfalt üzerinde belli bir zaman sonra oluşan kılcal çatlaklar veya yeni yapılan yollarda kaldırım kenarları ile yolun birleştiği aralarda oluşan boşluklarda yağmur-kar sularının yolun altına geçmesiyle soğuk havalarda donarak deformasyona sebep oluyor. Bu deformasyonu engellemek için yollarda oluşan çatlakların doldurulmasında çatlak dolgu makinesi kullanılıyor.
KENDİNDEN YÜRÜR EKİPMANLAR 3. BÖLÜMDE ÜRETİLİYOR
Tesisin 3. ve son kısmı olan diğer holde ise kendinden yürür ekipmanların üretimi gerçekleştiriliyor. Bu alanda VCS 5400 kendi yürür mıcır serici üretimi gerçekleştiriyoruz. Şasesinden itibaren tüm üretim sürecinin bu alanda yapıldığını ifade Doğukan Gezinir, “Türkiye’de ilk olarak tarafımızdan projelendirilmiş ve tamamlanmış VCS 5400, Türkiye çalışma koşullarına uygun dizayn, full otomatik ve özgün tasarımla kullanıcısına konfor ve güven veriyor. İşlevsel olması ile birlikte ekonomik kazanç sağlaması ve hızlı servis imkanı ile dikkat çeken VCS 5400, kolay yedek parça temini sunuyor. Yeni Vimpo VCS 5400 mıcır serici sathi kaplama işlemlerine çözüm olacak şekilde tasarlanıyor” şeklinde ifade etti.