ULAŞIM PROJELERİNDE YENİ ÖLÇÜ YÖNTEMİ: WINGTRAONE

This picture taken on May 29, 2015 shows a general view of 8 km part Hemus Highway, build with the cofinancing from EU Funds in Sofia. EU/AFP/ Nikolay Doychinov

SON 5 YILDA NEREDEYSE TÜM SEKTÖRLERİ ETKİSİ ALTINA ALAN BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE DİJİTALLEŞME SÜREÇLERİ YOL VE TÜNEL SEKTÖRÜNDE DE ETKİSİNİ GÖSTERIYOR. İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI (İHA) İNŞAAT VE HARİTALAMA AMAÇLI ÖLÇÜM FAALİYETLERİNDE ETKİN BİR ŞEKILDE KULLANILIYOR. TÜRKİYE’NIN ÖNDE GELEN KURUMLARI VE FİRMALARI İSVİÇRE MENŞEİLİ WINGTRAONE INSANSIZ HAVA ARACINI, SİSTEM A.Ş.’NİN DESTEĞİ İLE TERCİH ETMEYE DEVAM EDİYOR

Son yıllarda Insansiz hava araçları (İHA)inşaat sektöründen madencilik sektörüne kadar oldukça geniş bir alanda kullanılmaya başlandı. Bu kapsamda ülkemizde Sistem A.Ş.’nin Türkiye Temsilciliği’ni yaptığı Wingtra’nın VTOL (Düşey Kalkış-İniş) özellikli insansız hava aracı WingtraOne sahip olduğu 42MP yüksek çözünürlüklü kamerası ve yüksek konum doğruluğu sağlayan PPK modülü ile sektörde ön plana çıkıyor. Kara ve demiryolu gibi ulaşım projelerinde projelerinin öncesinde, yapımında ve sonrasında İHA’lar projelerin sağlıklı şekilde gerçekleştirilmesi için coğrafi veriler üretmesini sağlıyor.

ÇOK İŞ, AZ MALİYET

Klasik fotogrametrik ölçüm yönteminden farklı olarak çok daha hızlı ve az maliyetle projelerin gerçekleştirmesini sağlayan WingtraOne ile lokal alanlarda veri üretmek oldukça kolay bir işlem haline geliyor. İHA ile elde edilen fotoğrafları anlamlandıran piksel tabanlı görüntü işleme yazılımları ile klasik fotogramerik yöntemden elde edilen doğruluk değerlerinden çok daha iyi sonuçlar üretilebiliyor. Hazırlanan projenin uygulanma aşamasından önce coğrafi altlık olarak WingtraOne ile üretilen arazi modelleri, proje ile tam uyum sağlamasının yanı sıra ofis ortamında arazi çalışmalarından önce doğru planlama yapma olanağı yaratıyor.

TEK UÇUŞTA 400 HEKTAR ALAN TARAMASI

Projenin gerçekleştirilmesi safhasında ise proje takibinin yapılmasında yine VTOL ve yüzde 100 otonom uçuş özelliği ile WingtraOne en hızlı ölçüm yöntemini sağlıyor. Tek uçuşta 3 cm/piksel YÖA (Yer Örnekleme Aralığı) oranında 400 hektar alanı tarayabilen İHA’lar Uzun mesafeli veri bağlantı linki sayesinde 16 kilometrelik hat ölçüsünü yine tek seferde yapmayı mümkün kılıyor. WingtraOne insansız hava aracı PPK modülü ve yüksek çözünürlüklü kamerası ile havadan veri toplayarak yersel ölçü yöntemlerine göre %80 oranında zaman ve maliyet tasarrufu sağlıyor. Ayrıca topladığı GNSS verileri ve fotoğrafların özel algoritmalara sahip yazılımlar ile işlenmesi sonucunda yersel ölçü yöntemleri ile aynı doğrulukta sonuç üretebiliyor.

KULLANIM KOLAYLIĞI, SAHAYA ERİŞİM ÜSTÜNLÜĞÜ VE ÖMÜR BOYU SINIRSIZ YAZILIM

Verilen güzergahlarda herhangi bir operatör müdahalesi ve yönlendirmesine gerek duymayan bu profesyonel sistem, ölçümlerdeki insan unsurunu minimuma indiriyor.

Ayrıca zorlu arazi koşullarında ve ulaşılması imkansız alanlarda WingtraOne ölçüm yapabileceğiniz en kolay ve güvenilir sistem olarak ön plana çıkıyor. Belirli bir alanda ve güzergahta ofiste hazırlanan görev planına göre uçuşunu yüzde 100 otonom gerçekleştiren WingtraOne’ın elde ettiği fotoğraflardan yüksek doğrulukta yoğun nokta bulutu, arazi/yükseklik modelleri ve koordinatlı ölçeklendirilmiş ortofotolar kolayca üretilebiliyor. Santimetre mertebesinde doğruluğa sahip coğrafi veriler üçüncü parti yazılımlara yüklenebilecek formatlarda görüntü işleme yazılımlarından dışarı aktarılabiliyor. Kullanım kolaylığı, sahaya erişim üstünlüğü ve ömür boyu sınırsız yazılım güncelleme özelliği ile WingtraOne ulaşım projelerinin inşasında ve ölçülmesinde

büyük rol oynuyor.

WİNGTRAONE’NIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Wingtra Pilot kolay uçuş planlaması ile kısa sürede hazır hale gelir. Tamamen otomatik olup özel pilotaj eğitimi gerektirmeyen Wingtra, sınırlı ve zorlu arazi koşullarında, dikey kalkış ve iniş (VTOL) yapabiliyor. Bu fonksiyonu sayesinde uygun alan aramanıza gerek kalmıyor.

Ultrasonik sensörler sayesinde 2m çapta iniş doğruluğu sağlar. İniş anında kontrolü devralabilir, çoklu ve büyük görevleri yeniden planlama yapmadan uçabiliyor. 55 dakikaya kadar uçuş süresi ile tek uçuşta 400 hektarlık ( 3cm/piksel ) alan kapsıyor. Bu sayede bir drone’dan 10 kat daha fazla verim alınmasının yanı sıra tek plan içerisinde birden fazla alan oluşturabiliyor. WingtraPilot yazılımının akıllı ve otomatik kontrol listesi sayesinde güvenli çalışma imkanı sunan sistem, güvenli iniş sağlayan hassas ultrasonik sensör koruması sayesinde dikey iniş durumunda, gövde üzerine iniş yapmaz, ağ ve ya paraşüte ihtiyaç duymuyor. İnişte güvenli manüel kullanıma da imkan veren asistanlı uçuş modu ile Wingtra kusursuz bir şekilde görevini tamamlayabiliyor. Formula 1 kanat teknolojisi ile tasarlanan Wingtra, hafif bir motosikleti çalıştırabilecek kapasitede yüksek performanslı elektrik motorlarına da sahip. Yüksek kaliteli Alman kayın kerestesinden yapılmış sağlam ve etkili pervaneleri, bir Tesla’ya güç veren bataryaları ve titanyum dişlilere sahip son teknoloji dijital servoları tasarımı ile dikkat çekiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top