TELTOMAT ASFALT PLENTLERİNDE GERİ DÖNÜŞÜM

UYGAR ENDÜSTRİ ASFALT PLENTİ ÜRÜNLERİNİ HIZLA GELİŞTİRMEYE DEVAM EDİYOR. ASFALTTA GERİ DÖNÜŞÜM KONUSUNA OLDUKÇA ÖNEM VEREN FİRMA, TELTOMAT ASFALT PLENTLERİ’NE GERİ DÖNÜŞÜM UYGULAMALARINI ADAPTE EDEREK HEM ÇEVRENİN HEM DE MÜŞTERİLERİNİN MAKSİMUM FAYDALANMASINI SAĞLIYOR

Günümüzde geri dönüşüm, asfalt üretim sektörü de dahil olmak üzere tüm sektörlerde önem kazanmaya başladı. Asfalt sektöründe; kazınan asfaltın yeniden işlenmesinin, doğayı korumak ve ülke ekonomilerine katkısı gibi birçok avantajı bulunuyor. Teltomat Asfalt Plentleri geri dönüşüm uygulamalarını plent gruplarına adapte ederek hem doğanın hem de müşterilerinin maksimum faydalanmasını sağlıyor. Uluslararası birçok projeye ismini başarıyla yazdıran Teltomat; asfalt plenti üretiminde plentlerini recyling teknolojisine hazırlıklı halde üreterek geri dönüşümü odak noktasına yerleştiriyor. Teltomat Türkiye yetkilileri ile kazılmış asfaltın (RAP) geri kullanımı ve recyling teknolojisi hakkında konuştuk.

ASFALT SEKTÖRÜNDE GERİ DÖNÜŞÜM NEDEN ÖNEMLİ?

Asfalt sektöründe geri dönüşümün oldukça önemli olduğunu ve kaynakların sınırlı olduğuna vurgu yapan Uygar Endüstri yetkileri, “Asfalt üretimi ve uygulamaları aslında mühendislik çalışmaları içinde oldukça basit ve daha az karmaşık görünür. Oysa asfaltın ana hammaddeleri olan bitüm ve agrega her ikisi de doğanın insanlara sunduğu kısıtlı olan malzemelerdendir. Artan nüfus, artan ihtiyaçlar ile birlikte bu kısıtlı malzemenin yetersizliği ortaya çıkmaya başladı. Bu kapsamda çevrenin korunmasının bilinçli bir şekilde belirginleşmesi ile birlikte kullanılmış olan eski asfalt malzemelerin yeniden değerlendirilmesi büyük önem kazanıyor. Özellikle Avrupa’da ülkelerinden başlayan bir çalışma alanı ortaya çıkmış” dedi.

Türkiye’de agrega fiyatının düşük olması, her yerde ve istenen miktarda bulunabilmesi nedeniyle geri dönüşüm teknolojisinin Avrupa ülkelerine kıyasla daha az geliştiğini vurgulayan yetkililer, “Fakat Türk firmalar ve kamu kuruluşları geri dönüşüm uygulamalarını içselleştirerek yatırım politikalarını hızlandırması bu açığı hızla kapatıyor. Kaynaklarımızın sınırlı olduğu dünyamızda geri dönüşüm uygulamalarının özellikle inşaat ve yol sektöründe potansiyel bir hammadde kaynağı olduğu, asfalt malzemesi gibi petrol ürünlerinin çok pahalı olduğu kesinlikle unutulmamalı. Günümüzde ise geri dönüşüm organizasyonlarını yapabilmek için harcanan zamanın ve emeğin yanında yapılacak yatırımların işletmecilik anlamında geri dönmesi, geri dönüşüm malzemelerinin giderek azalan doğal malzemelerden daha düşük fiyatlara mal edilebilmesi şirketlerimizin artık maliyet hesaplamalarında önceliği haline geldi” şeklinde ifade etti.

TELTOMAT ASFALT PLENTLERİNDE GERİ DÖNÜŞÜM

Asfalt plentlerine geri dönüşümün adapte olma süreci hakkında bilgi veren yetkililer,

Asfalt plenti kullanılarak yapılan uygulamalar soğuk ve sıcak geri dönüşüm olarak iki kısma ayrılıyor. Burada plentlerin recyling özelliği ön plana çıkıyor. Teltomat asfalt plentlerimizi bu ana geri dönüşüm başlıkları altında müşterilerimizin ihtiyaçlarına ve taleplerine göre konfigüre edebilme yeteneğine sahibiz. Teltomat, soğuk geri dönüşüm sisteminde kazınmış asfaltı yeni agrega ile homojen olarak karıştırılacağı mikserin içine, doğrudan toplam karışımın %30 ile % 40’ını aşmayacak şekilde ekleyebiliyoruz. Ilık geri dönüşüm sistemini de soğuk geri dönüşüm başlığı altında incelersek; Ilık geri dönüşümde elek kullanılması mümkün olmayan, kurutucu tambur veya sıcak elevatörden besleme tip şeklinde olabiliyor.

Sıcak geri dönüşüm sisteminde kazınmış asfaltın yüzde 80 oranına kadar eklenebildiklerini belirten yetkililer, “Gerekli şartlar sağlandığında Bu oran %90’a ulaşılabiliyor. Sistemimizde tesisimiz doğrudan geri dönüşüm asfalt plenti şeklinde tasarlanıp, üretiliyor. İkinci ısıtma sisteminin parçası olan tamburda sıcak gaz dolaştırıkazınmış asfalt istenilen sıcaklık seviyesine kadar ısıtılıp kullanılabiliyor” dedi.

Sıcak karışım geri dönüşümün en önemli avantajlarından birisinin yapısal sağlamlığının olması olduğunun altını çizen yetkililer, “Geleneksel sıcak asfalt karışımı ile karşılaştırıldığında ona eşit veya daha iyi performans göstermesi ve çoğu yüzey kusurlarına, deformasyonlara, çatlamalara karşı dirençli olmasıdır. Sonuç olarak; Yapılan çalışmalar neticesinde önümüzdeki yıllarda üstyapı iyileştirme faaliyetlerinin yoğun bir şekilde gündeme geleceği açıktır. Bu durumda kazınmış eski sıcak asfalt tabakalarının içerisinde bulunan ekonomik değeri yüksek bitümlü bağlayıcı ve agreganın belirli işlemlerden sonra yeniden yol yapımında kullanılması maliyetleri azaltacağı gibi, çevrenin korunması açısından da son derece önemlidir. Bununla birlikte, Türkiye’de, hem agrega rezervlerinin hızla tükenmesi, hem de bitüm yönünden dışa bağımlılık ve çevre problemlerinin de daha da önem kazanacak olması ile, önümüzdeki 5-10 yıl içinde atık malzemelerin yol yapımında yeniden kullanılması zorunluluğu ile karşı karşıya kalınması kuvvetle muhtemeldir.’’şeklinde belirtti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top