KGM, 2023 yılındaki hedeflerine çok yakın

default

Ulaşım ve altyapı alanında gerçekleştirdikleri projeler ile Türkiye’de yol konforunu artırmayı sürdürdüklerini bildiren Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen, Türkiye genelindeki yol ağının 30 bin 250 kilometresinin bitümlü sıcak karışım kaplamayla yapıldığını ve bu oranı yıl sonunda 31 bin 13 kilometreye ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi. KGM Genel Müdürü Ahmet Gülşen, Yol Teknolojileri Dergisi’ne gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.

Sayın Gülşen, öncelikle Genel Müdürlük göreviniz hayırlı olsun. Bizlere kendinizden bahseder misiniz?

Teşekkür ediyorum. 50 yaşındayım ve hayatımın yarısını Karayolları Teşkilatına hizmet ederek geçirdim. 1998 yılında Karayolları Van 11. Bölge Müdürlüğünde Şantiye Mühendisi olarak başladığım Karayolları çalışma hayatımda, Yol Yapım Kontrol Mühendisi, Arazi Mühendisi, Kontrol Şefi, Başmühendislik, Bölge Müdür Yardımcılığı, Bölge Müdürlüğü, Daire Başkanlığı gibi her kademede pek çok görev üstlendim. Önemli kara yolu yatırımlarının hayata geçirilmesi için çalıştım. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Bakanımızın takdirleriyle Karayolları Genel Müdürü olarak büyük bir sorumluluğu azim, kararlılık ve heyecanla yerine getirecek, ülkem, milletim ve teşkilatım için çalışmaya devam edeceğim.

Karayolları Genel Müdürlüğünün çalışmaları, sorumlu olduğu yol ağı ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verebilir misiniz?

Ülkemizin ulaştırma modları arasında ağırlıklı olarak tercih edilen kara yolu ağımız ile yurdun dört bir yanındaki sosyo-kültürel ve iktisadi gelişmelerin de önünü açıyoruz. Hayata geçirdiğimiz yol, köprü, tünel ve diğer yatırımlarla yol kullanıcıları için sürekli ve entegre erişim sağlayan Karayolları Genel Müdürlüğümüz, istihdam kapasitesinin artırılması ve kalkınmanın ülke genelinde dengeli dağılımı noktasında da önemli görevler üstleniyor. Dünya genelinde ulaşım alanındaki teknolojik gelişmeleri yakından takip eden bir Teşkilat olarak, güvenli, konforlu, hızlı ve çevreye duyarlı kara yolu ağını teknik niteliklerle donatarak ülkemizin uluslararası rekabet gücünü artıran yatırımlara imza atmaktayız. Ağustos 2023 itibarıyla 3 bin 633 kilometre otoyol, 30 bin 855 kilometre devlet yolu ve 34 bin 141 kilometre il yolu olmak üzere toplam 68.629 kilometrelik yol ağımız bulunmaktadır.

Yılın ilk yarısını geride bıraktık. Gerçekleşme ve hedefler noktasında neler söylersiniz? 

2003 yılında başlatılan Acil Eylem Planı kapsamında başlayan bölünmüş yol çalışmalarımız ile ülke genelindeki bölünmüş yol uzunluğunu 29 bin 83 kilometreye çıkardık. Bu uzunluk aynı zamanda Kurumumuzun ülke genelindeki toplam yol ağının yüzde 42’sini oluşturuyor. Yıl sonunda 29 bin 436 kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz. 9 bin 764 adet köprümüzün toplam uzunluğu 758 kilometreye ulaştı, yıl sonuna kadar 188 adet köprüyü daha tamamlayarak toplam uzunluğu 776 kilometreye ulaştıracağız. Tünel uzunluğumuz 723 kilometreye, tünel sayımız ise 486 adete ulaşmış durumda. Yıl sonu hedefimiz yol ağımıza 20 adet tüneli daha dahil ederek toplam uzunluğu 786 kilometreye çıkarmak olacak. 2023 yılında 224 kilometrelik yolumuz daha bitümlü sıcak karışım kaplamalı hale getirilmiştir. Yol ağımızın 30 bin 250 kilometresi bitümlü sıcak karışım kaplamalı olup, yıl sonuna kadar 31 bin 13 kilometreye ulaşacağız. 2022-2023 kar ve buzla mücadele çalışmalarında ülke genelinde 11 bin 490 adet makine ve ekipman ile 13.052 personelimiz görev aldı.

Proje bazlı ele aldığımızda, 2023 yılında hizmete sunulan önemli yatırımlardan bahseder misiniz?

Karayolları Genel Müdürlüğü olarak son yıllarda sadece ülkemizde değil, dünyada literatüre giren önemli yatırımları hayata geçirerek hizmete sunduk, sunmaya da devam ediyoruz. Bu yılın ilk yarısında ülkemizin ve Avrupa’nın en uzun çift tüplü kara yolu tüneli olan Yeni Zigana Tüneli’ni açtık. 14,5 kilometre uzunluğundaki tünelin inşa edildiği kuzey-güney aksı ile Doğu Karadeniz’i Erzurum üzerinden İran ve Uzak Asya’ya ulaştıran, yüksek yoğunluklu trafik yükünü taşıyan güzergâh 8 kilometre kısaltıldı. Seyahat süresi otomobiller için 30 dakika, ağır tonajlı araçlar için 60 dakika azaldı. Kış şartlarında aksayan trafiğin kesintisiz ve konforlu akışı tesis edildi. Trabzon’dan başlayıp, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum üzerinden Ağrı’ya ve İran sınırına uzanan toplam 615 kilometrelik tarihi güzergahın 586 kilometresi bölünmüş yol haline getirilirken, yaklaşık 42 kilometrelik kesimi de 33 adet tünel ile yüksek standartlı ulaşım sağlamakta. 14 kilometrelik 3 adet çift tüplü tünelde de yapım çalışmaları devam ediyor. Adana 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Adana’nın kuzey bölgesinde bulunan Stadyum, Çukurova Üniversitesi, Alparslan Türkeş Bilim Teknoloji Üniversitesi, Şehir Hastanesi ve mevcut Adana-Mersin Otoyolu’na kesintisiz bağlantı sağlanarak, şehir içi trafiği rahatlatıldı.

Antalya ülkemizin turizm başkenti konumunda. Aynı zamanda yurt içi ve yurt dışı pazarlara ulaştırılan çok ciddi bir sebze-meyve üretim merkezi. Antalya’nın kara yolu ulaşım standardının yükseltilmesi noktasında pek çok önemli yatırımı hayata geçirdik, yapımına devam ettiğimiz ve planladığımız projelerimiz de mevcut. Son olarak mayıs ayı içerisinde Antalya’yı Konya’ya ve iç kesimlere bağlayan (Antalya – Manavgat) Ayrımı – Taşağıl – Derebucak Yolu’nun 34 kilometrelik kesimini 2×2 şeritli, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında tamamladık. Yolun en önemli geçiş noktası olan 5 bin 68 metrelik Demirkapı Tüneli’ni hizmete sunduk. Kamuoyunda ‘iklim değiştiren tünel’ olarak adlandırılan proje ile Akdeniz ve İç Anadolu’yu ayıran Toroslar tünel konforuyla 4 dakikada geçiliyor. Antalya’yı Mersin’e bağlayan Akdeniz Sahil Yolu’nun büyük bölümü tamamlanırken kalan kesimlerde çalışmalara devam ediyoruz. Yine Antalya-Alanya Otoyolu gündemimizde yer alan yatırımlar arasında bulunuyor. Trabzon şehir içi trafiğini düzenleyen Kanuni Bulvarı’nın bir bölümünü daha hizmete sunduk.

Ülkemizi İran’dan Edirne’ye kadar kat eden doğu-batı aksı konumundaki Kuzey Tetek Hatttı’nın Amasya geçişinde inşa edilen Badal Tüneli ile keskin virajların bulunduğu apik arazi yapısına sahip kesimde, kış aylarında karla mücadelenin güçleşmesi ve meydana gelen buzlanmalar nedeniyle yaşanan kazaların önüne geçildi. Bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında projelendirilen Denizli Çevre Yolu’nun 1. kısmını önceki yıllarda trafiğe açmıştık. Bu yıl 2. kısmını tamamladık ve kapsamındaki çift tüplü Honaz Tüneli ile birlikte hizmete sunduk.

Sathi kaplamalı tek yol olarak hizmet veren Afyonkarahisar-Şuhut Yolu’nu da bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol haline getirdik. Çanakkale’nin tarihi yarımada ulaşımını sağlayan Gelibolu-Eceabat Yolu’nun büyük bir kesimini bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında hizmete sunduk. İstanbul’un Karadeniz sahil kesimi ile bağlantısını sağlayan Şile-Ağva-Kandıra Yolu’nun bir bölümünü daha bölünmüş yol standardında tamamladık.

Devam eden projeler hakkında bilgi alabilir miyiz?

Tamamlanan kara yolu yatırımlarını hizmete sunarken, yeni projelerin de yapım çalışmalarını başlatarak, ülke genelindeki yol ağımızın hizmet seviyesini adım adım yükseltiyoruz. Adapazarı – Karapürçek – Akyazı İl Yolu ile Kozluk Köprülü Kavşağı, Araklı-Bayburt Yolu’nun 10 kilometrelik kesimi, 43,8 kilometre uzunluğunda projelendirilen Trabzon Güney Çevre Yolu’nun 16,5 kilometrelik 1. Kısmı, Ünye-Akkuş-Niksar Yolu, (Bursa-Karacabey) Devlet Yolu Ayrımı-Zeytinbağı İl Yolu ile Teknosab Kavşağı gibi projelerin de arasında bulunduğu önemli yatırımların yapım çalışmalarını başlattık. Ülkemizin dört bir yanında birçok projemiz, personelimizin özverili çalışma anlayışıyla hayata geçiriliyor. Devam eden pek çok projemizi de hizmete alma gayreti içerisindeyiz. Önümüzdeki süreçte; Aydın-Denizli Otoyolu’nun bir bölümü, Nallıhan’da Kuş Cenneti’ni korumak amacıyla inşa edilen Çayırhan Köprüsü ve Bağlantı Tüneli, Malatya ile Sivas arasında inşa edilen Yağdonduran Tüneli, Hayrabolu Tekirdağ Yolu ve Hayrabolu Çevre Yolu, Akşehir-Yunak-4. Bölge Hududu Yolu, Beyşehir-Seydişehir Yolu, Çukurova Bölgesel Havalimanı Yolu’nun Mersin Bağlantısı, Akdeniz Sahil Yolu’nun Aydıncık-Gözce arasında kalan 3 adet tünel, Bingöl-Karlıova-12. Bölge Hududu Yolu, Kızılkaya-Korkuteli-Bozova Varyantı, Alanya-Kuşyuvası-Taşkent Yolu’nun da aralarında olduğu pek çok kara yolu yatırımını tamamlayarak hizmete sunmayı hedefliyoruz.

KGM’nin 6 aylık dönem içinde tamamladığı projelerin toplam bedeli ne kadar?

2023 yılı Temmuz sonu itibarıyla Genel Müdürlüğümüzün yatırım programında proje bedeli 896,3 Milyar TL olan 659 adet proje bulunuyor. Söz konusu projelere bugüne kadar 317,5 Milyar TL harcadık. 2023 yılının ilk altı ayında ise 31,4 milyar TL’si yatırım, 30,9 milyar TL’si cari olmak üzere toplam 62,3 milyar TL harcama yaptık. Son 5 yılda kara yolu yatırım çalışmaları (yatırım nitelikli cariler dâhil) için yaptığımız harcama 2023 yılı fiyatlarıyla yıllık ortalama 104,4 Milyar TL’dir.

Son olarak eklemek istedikleriniz

Karayolları Genel Müdürlüğü olarak hayata geçirdiğimiz her bir proje ile ulaşımın ve insanımızın hareketliliğini kolaylaştırıyor, iş gücü ve üretim faktörlerinin daha verimli ve hızlı bir şekilde hareket edebilmesini, üreticilerin ve tüketicilerin büyük pazarlara erişerek daha rekabetçi olmalarını sağlıyor, ülkemizin ekonomik, sosyal ve çevresel gelişimini destekliyoruz. Fiziksel, geometrik ve işletme standartlarının iyileştirilmesinin yanı sıra her türlü altyapı projesiyle bölgelerin sektörel verimliliklerini artırmaktan ve ülkede dengeli bir kalkınmanın kaldıracı vazifesi görmekten gurur duyuyoruz.

Başarılı yatırımları gerçekleştirmede bizlere her zaman liderlik eden başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdulkadir Uraloğlu’na şükranlarımı arz ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top