Karayolları Genel Müdürlüğü’nün, 2022 yılında satın aldığı karla mücadele ve yol bakım araçlarının hizmete alınma töreni 17 Kasım Perşembe günü İstanbul’da gerçekleştirildi. Törende konuşan Bakan Adil Karaismailoğlu, “Yoğun yağışlar gelmeden karayollarında araç, ekipman ve lojistik hazırlıklarımızı tamamladık” dedi.
Kar ve diğer doğal afetlere karşı yolların sürekli açık bulundurulması için Karayolları Genel Müdürlüğü’nün araç ve makine parkını sürekli olarak yenilediklerini ifade eden Bakan Adil Karaismailoğlu, bu yıl makine parkına alınan makine, araç üst yapı ve ekipmanların yüzde 81’lik kısmının yerli imalat olduğunu söyledi. Yeni alımlarla birlikte araç parkında; 5 bin 427’si hareketli makine olmak üzere toplam 13 bin 734 makine ve ekipmanın hizmet verdiğini sözlerine ekleyen Karaismailoğlu, 2022-2023 Yılı Kış Programını hazırladıklarını belirterek, “Planımıza göre yurt genelindeki toplam 68 bin 725 kilometrelik karayolu ağımız üzerindeki 450 karla mücadele merkezimizde; 11 bin 490 makine ve ekipmanla ayrıca 13 bin 52 personelimizle hizmet verilecek.
KGM, kışa hazır!
Yeni satın alınan araç ve ekipmanlar ile kış koşullarıyla en iyi şekilde başa çıkacaklarını belirten Bakan Karaismailoğlu, “Kış programında, karla mücadele çalışmalarında kullanılmak üzere; 610 bin ton tuz, 407 bin 795 metreküp tuz agregası, kritik kesimler için 17 bin 103 ton kimyasal buz çözücü ve çözeltisi ile 132 ton üreyi merkezlerimizde depoladık. Bunun yanında karayollarımızdaki tipi ve esintilere karşı 851 kilometrelik kar siperi yaptık” dedi.
“Karayollarımızı ve mücadele araçlarımızı düzenli olarak akıllı ulaşım sistemleri ile takip ediyoruz”
Bakan Karaismailoğlu, kış mevsiminde seyahat edecek yol kullanıcılarının, yola çıkmadan önce güzergâhlar ile ilgili olarak Karayolları Genel Müdürlüğümüzün 0312 449 8660 numaralı telefondan ya da ücretsiz ALO 159 hattından veya www.kgm.gov.tr internet adresinden kapalı ve açık yollar ile birlikte önerilen alternatif güzergâhlarla ilgili bilgi almalarının önemini vurgulayarak şu bilgileri paylaştı: “Karayollarımızı ve mücadele araçlarımızı düzenli olarak akıllı ulaşım sistemleri ile takip ediyoruz. Kapanan ve açılan yollar, karla mücadele merkezlerimizde 7/24 esasına göre izleniyor. Kritik kesimlerde karla mücadele aracımızın çalışmalarını, üzerlerindeki kamera ile takip ediyoruz. Bunun yanında, araçlarımızdaki ‘araç takip sistemleri üzerinden çalışmaları izlenirken olası olumsuzluklar koordinasyon birimlerimize anında iletiliyor” ifadelerini kullandı.
“Kış şartlarına uygun olmayan ve kış lastiksiz araçlarla lütfen yola çıkmayalım”
Karla mücadelenin güzergahların trafik hacminin yoğunluğundan kaynaklı önceliklere göre yapıldığına dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu, “Mücadelede öncelikli hedefimiz trafiğin açılmasıdır, yol genişletme devamındaki bir süreçtir. Yoğun yağış, tipi ve ani ısı düşmesi gibi nedenlerden dolayı can güvenliğiniz açısından, yollar trafiğe kapatılabilir. Kapatılan yollara giriş yapmak için lütfen ısrarcı olmayalım. Kendimizin, sevdiklerimizin ve karayollarında seyahat eden herkesin can ve mal güvenliği için çok değerli araç sürücülerine de önemli bazı hatırlatmalarımız var. Kış şartlarına uygun olmayan ve kış lastiksiz araçlarla lütfen yola çıkmayalım. Yola çıkmadan önce hava ve yol durumu hakkında mutlaka bilgi sahibi olalım. Araçlarımızda; zincir, takoz ve çekme halatlarını kati suretle bulunduralım. Yolda mahsur kalan araç sahibi iseniz, bulunduğunuz şeridi değiştirmeyelim. Olumsuz hava şartlarında yolun sol şeridini özellikle boş bırakalım. Özellikle rampalarda tır kaymalarına sıkça rastlanıyor. Karayollarında tır ile değil; kar ile mücadele etmek istiyoruz” dedi.
Uraloğlu: “7 gün 24 saat çalışma esasına göre kar ve buzla mücadele çalışmaları yapıyoruz”
Törende sunum yapan KGM Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu ise kış mevsiminde vatandaşların konforlu ve trafik güvenliği sağlanmış bir ortamda yolculuk yapmaları için 7 gün 24 saat çalışma esasına göre kar ve buzla mücadele çalışmaları yaptıklarını belirtti. Karayolları Genel Müdürlüğünün bünyesindeki makine ve ekipmanlar hakkında bilgiler paylaşan Uraloğlu, özellikle 2016 yılında başlatılan makine yenileme programında makine parkının yüzde 42 oranında yenilendiğini; yaş ortalamasının da on buçuğa indirildiğini kaydetti.
“Makine parkımız ile her türlü afette destek veriyoruz”
Makine Parkı ile Türkiye Afetle Mücadele Planı kapsamında AFAD’a düzenli olarak destek verildiğinin altını çizen Uraloğlu, yangın, sel, deprem ve her türlü afette de Kurumlara destek verildiğini açıkladı. Uraloğlu, “2022 Yılı Haziran ayında Kastamonu, Bartın, Karabük, Zonguldak, Bolu ve Sinop’ta etkili olan yağışlarda, 263 araç ve iş makinesi ile 478 personelimiz görev yaparak, bölge ulaşımını normale döndürme çabalarına destek olmuştur” ifadelerini kullandı.