İstanbul’un çeşitli bölgelerinde bulunan 4 farklı fabrikada 10 adet asfalt üretim tesisine sahip olan İSFALT, yıllık 5 milyon ton üretim kapasitesiyle İstanbul’un asfalt talebinin önemli bir kısmını karşılıyor. Üretim çalışmalarının yanı sıra emisyon seviyelerini düşürmek için asfaltta geri dönüşüm konusuna da büyük önem veren İSFALT, önemli AR-GE çalışmaları yürütüyor.
Tarihin en eski yol yapım malzemelerinden birisi olan asfalt, dünyada en yaygın kullanılan yol kaplama malzemesi olarak biliniyor. Bu alanda faaliyet gösteren ve “Asfaltta yüksek verim, kaliteli üretim mottosuyla ilerleyen İSFALT da asfalt üretim ve uygulama çalışmalarıyla seçkin bir kuruluş olarak öne çıkıyor. Yol Teknolojileri olarak Türkiye’nin en büyük asfalt tesisine sahip olan İSFALT’ın faaliyetlerini ve gelecek dönem hedeflerini konuşmak için Genel Müdür Burak Korzay ile bir araya geldik.
Öncelikle İSFALT’da üstlendiğiniz göreviniz ve görevinizin sorumluluk alanlarını öğrenebilir miyiz?
Mart ayından bu yana İSFALT’ın genel müdürüyüm. Sorumluluk alanım çok geniş ve zor bir işin başındayım. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük iştiraklarından biriyiz. Hiç bitmeyen bir hizmetin devamını sağlamakla yükümlüyüz. Bizim için öncelik İstanbul’un yolları ve vatandaşımızın konforu. Bu yüzden çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz.

Burak KORZAY – İsfalt Genel Müdürü
İSFALT’ın kapsamının tamamen öğrenilmesi adına faaliyet gösterdiğiniz alanları açıklar mısınız?
İSFALT’ın 3 ana hizmet alanı var. Birincisi; hepimizin bildiği asfalt işi. Dört büyük fabrikamız var ve bu fabrikalarda yıllık 5 milyon ton üretim kapasitemiz mevcut. İkincisi; İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne kışla mücadele hizmetleri için destek veriyoruz. Üçüncüsü ise son 3 yıldır yürüttüğümüz bir iş olan madencilik işi. Sultangazi’de 2 bölgede maden işletmelerine ortağız ve gelecek dönemlerde buralarda agrega üreteceğiz.
Bahsettiğiniz işlerin hepsi birbirinden önemli ancak asfaltın üzerinde durmak istiyoruz. Bu alandaki çalışmalarınızı detaylı şekilde anlatır mısınız?
Daha önce de söylediğim gibi İstanbul’un farklı yerlerinde bulunan 4 fabrikamız var. Bu fabrikaların ilki 36 yıl önce kuruldu. Şu anda dördünde de çalışmalarımız sorunsuz bir şekilde devam ediyor. Hatta bu fabrikaları ayakta tutmak ve daha iyi bir hizmet verebilmek için hepsinin yenileme ve bakım çalışmalarını özenle yapıyoruz. Bizim işimiz asfalt üretmek ve şu anda Türkiye’deki en büyük asfalt üreticisi biziz. İstanbul’da asfalt yatırımı hiçbir zaman bitmeyecek, bitemez. Bizler de bu doğrultuda devamlı çalışıyoruz. Üretimle beraber uygulama işleri de yapıyoruz, sahaya çıkıyoruz. En büyük iş ortağımız İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Hiç ara vermeden hem üretim hem de serim yaparken kış mevsiminde de ikinci işimiz olan kışla mücadeleye geçiyoruz.
2022 yılını tamamlamak üzereyiz. Bu yıl içinde yürüttüğünüz çalışmalardan bahseder misiniz? Tamamladığınız ve 2023 yılında da sürecek projeleriniz neler?
Geçtiğimiz yıl İBB’den büyük bir ihale aldık. Asfalt üretimimizi bir önceki yıla göre %169-170 oranında artırdık. Yaklaşık 1.5 milyon tonun üzerinde üretim ve serim işi yaptık. Asfalt konusundaki çalışmalarımız bu şekilde ilerliyor ve elbette bu çalışmalar hiç bitmeyecek. Önümüzdeki mart ayında sahalara geri döneceğiz.
Kısaca bahsettiniz ama bizler için İSFALT’ın kapasitelerini ve yatırımlarını detaylandırabilir misiniz?
Yıllık 5 milyon ton üretim kapasitemiz var ve şu anda bu değerin üzerine çıkmayı planlamıyoruz. Şu andan itibaren yaptığımız yatırımlar yenileme faaliyetleri üzerine olacak. 4 fabrikada 10 tane plentimiz var, bu 10 plenti tek tek yenileyeceğiz. Önceliği Mahmutbey’e veriyoruz. O bölgeye yepyeni bir plent kuracağız, çevre düzenlemeleri yapacağız. Daha çevreci, enerji verimliliği yüksek ve en önemlisi karbon emisyonu çok düşük bir plentle yenileme çalışmalarımıza başlayacağız. Akabinde belirlediğimiz diğer noktalarda da bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
İSFALT’taki görevinizde yeni sayılırsınız. Göreve geldiğiniz günden bu yana en çok hangi konuya öncelik verdiniz?
Aslında bizim için en önemli konu karbon emisyonu. Biz İSFALT olarak iklim değişikliğine karşı mücadelede sonuna kadar varız. İBB bu konuyu zaten ilk 5 önceliği arasına aldı. Biz iklim değişikliğine karşı, elimizden gelen her şeyi yapacağız. Burada bize çok iş düşüyor. Çünkü asfaltı üretiyor ve seriyoruz ancak karbon emisyonlarında istediğimiz değerlerde değiliz. Bu emisyon seviyelerini düşürmek için yürüttüğümüz projelerden ilki geri dönüşüm. Tüm dünya, bu işin üzerinde inanılmaz Ar-Ge çalışmaları yapıyor. Biz bu çalışmalara ek olarak dışarıdan akademik destekler de alıyoruz. Göreceksiniz, yakın zamanda inanılmaz geri dönüşüm projeleriyle karşınıza çıkacağız.
Bahsettiğiniz bu Ar-Ge çalışmalarına yönelik bilgi alabilir miyiz?
Ar-Ge çalışmalarında en önemli unsur, laboratuvar. Türkiye’de TSE tarafından akredite tek laboratuvar bizde. Çok deneyimli bir kadromuz var. Laboratuvar ve saha yatırımlarımızı da hiç durdurmuyoruz. Ayrıca desteği de hiçbir zaman bırakmıyoruz. Zira dünya bu konu üzerinde çalışıyor. Biz de akademiden aldığımız desteklerin akabinde gerekli yatırımları yapmaktan geri durmuyoruz.
Bu yatırımlara değinmişken biraz da iş makinesi yatırımlarınızdan söz edebilir miyiz?
Biliyorsunuz, iş makinesi tarafında zor bir süreçten geçiyoruz. Bu sebeple 2022’de asfalt tarafında yalnızca plent yatırımı yaptık. Ancak sahada kışla mücadele için 20 adet yeni vinç aldık. Bu araçları aldık çünkü ne yaparsak yapalım bazı vatandaşlarımız yollara çıktığında zorluklarla karşı karşıya kalabiliyor. Bu durumda da asla yapılmaması gerektiği halde araçlarını bırakıp gidiyorlar. Bizim en büyük problemimiz yola bırakılan araçlar oluyor. O araçlar iş makinelerimizin önünü tıkadığı için hiçbir şey yapamıyoruz. Bu amaçla 20 tane vinç, yeni özel çekiciler aldık. Bu özel çekiciler belirlediğimiz alanlarda konumlandırılacak ve bu sayede yoldaki araçları çekerek en azından trafiğin akışını sağlayacağız.
Hazır kış mevsiminden bahsetmişken bu kışa nasıl gireceğimizi de konuşalım istiyorum. Kış mevsimi için ne gibi önlemler aldınız, neler yaptınız?
Aralık ayındayız ve şu ana kadar tüm hazırlıklarımızı bitirdik. Bu kış yalnızca İSFALT olarak biz 650 aracımızla ve 1200’ün üzerinde personelimizle sahada olacağız. Bu sene, geçtiğimiz yıla göre %20-25 oranında sayıları artırdık. Bu kış çok daha fazla noktada, çok daha küçük turlarla kar temizleme çalışmalarımızı yapacağız.
2022 yılı içinde çok fazla çalışma ve yatırım yapıldığını görüyoruz. Peki 2023 yılı için ne gibi planlamalar yaptınız?
2023 yılında da tesis yatırımlarımızı ve bakımlarımızı durdurmayacağız. En önemlisi Ar-Ge çalışmalarımıza kesintisiz devam edeceğiz. İstanbul halkının daha güzel ve daha konforlu yollara ulaşması için elimizden geleni yapacağız. Buna örnek olarak; Maltepe-Kozyatağı arasındaki sessiz asfaltımızı gösterebilirim. O yolda modifiye bir asfalt kullandık. Araçlar bu asfaltı kullanırken oldukça sessiz bir sürüş imkanına sahip oluyor. Bunun haricinde kışla müdahale için yeni yatırımlar yapacağız.
İstanbullulara sunduğunuz konfordan bahsettik. Peki, kendinizi diğer şehirlerdeki benzer kurumlarla kıyasladığınızda İSFALT’ı tam olarak hangi konumda görüyorsunuz?
Övünerek söylüyorum ki, İSFALT asfalt konusunda bir lider. Hem üretim, hem kapasite, hem deneyim hem de personel anlamında sektörün lideriyiz. Ayrıca Ar-Ge’ye gereken önemi vermemiz sayesinde ilerleyen dönemlerde sizler de göreceksiniz ki İSFALT bu işin öncüsü.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Bu güzel şehrin yollarını en iyi, en konforlu hale getirmek için elimizden geleni yapacağız. Umarım sorunsuz bir kış geçiririz ve bahar aylarında da fabrikalarımızı tekrar devreye alır, vatandaşlarımıza en iyi hizmeti sunarız.