Asfalt yapımı için Fransa’dan son teknoloji 9 adet iş makinesi getiren Erzurum Belediyesi, deneme çalışmalarına başladı. Horasan ilçesinin Bulgurlu Mahallesi’nde başlayan deneme çalışmalarını Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen takip etti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Sekmen, Avrupa’dan getirtilen makineleri saha çalışmaları yaparken inceledi. Türkiye’de şu anda bu teknolojiye sahip iş makinelerini kullanan tek belediye olduklarına dikkat çeken Sekmen, “Grup köy yolları ve köy bağlantı yolları yapımı için Avrupa’nın son teknolojisi asfalt yol makinelerini Erzurum’a getirdik. Erzurum’a getirdiğimiz bu teknoloji sayesinde yol yapım çalışmaları daha yüksek standartlara kavuşmuş olacak. Şu an bu teknolojiyi Türkiye’de kullanan tek belediyeyiz. Çağın bütün teknik gelişmeleri baz alınarak üretilen son teknolojiyle, yollarımız mükemmel bir konfora kavuşmuş olacak” dedi.
“2023’te asfaltsız mahalle kalmayacak”
2023 senesinin asfalt yılı olacağını ve asfaltsız mahalle kalmayacağını belirten Sekmen, belediye olarak şu ana kadar kent merkezi ve kırsalda 10 milyon ton asfalt döktüklerini belirtti. Bu rakamla beraber Türkiye’de bir rekor kırdıklarını ifade eden Sekmen, “Yüz ölçüm baz alındığında elde edilen derecenin ne denli önemli ve büyük olduğu görülüyor. Ekiplerimiz il genelinde gece gündüz demeden çalışıyor. Şu an 500 noktada görev yapıyoruz. Çalışmalarımızın %35’ini yol yapım çalışmaları oluşturuyor” şeklinde konuştu.
Asfalt yol yapım makinelerinin teknik özellikleri
Mıcır sericili, emülsiyon tanklı ve püskürtmeli, bilgisayar kontrollü teleskopik kombine asfalt yol yapım araçları; mevcut sathi kaplama yol yapım sistemine göre dizayn edildi. Yapılan araştırmalar neticesinde malzeme maliyetlerinde %30-35 tasarruf sağladığı gözlemlenen iş makineleri, işçilik ve zaman tasarrufu imkanı da veriyor. Söz konusu kombine yol yapım araçları; 4.4 metre genişliğe açılabilen emülsiyon sprey barlı ve 4.4 metre mıcır sericili ful otomatik özelliğe sahip. Bilgisayara girilen reçeteye göre çalışma imkanı sunan makineler, yollardaki hasarları da tespit edebiliyor. 1. 2. ve 3. kat asfalt kaplaması uygulaması yapan kamyon üstü monteli asfalt yol yapım araçları, mevcut sathi kaplama sistemlerinde kullanılan MC30 ve 160/220 bitüm kullanımını ortadan kaldırarak emülsiyon kullanımını yaygın bir hale getiriyor.