DÜNYANIN EN UZUN TÜNELİ: GOTTHARD ZEMİN TÜNELİ

GOTTHARD ZEMİN TÜNELİ, 57 KM’LİK UZUNLUĞU İLE DÜNYANIN EN UZUN TÜNELİ OLARAK KABUL EDİLİYOR. ZÜRİH VE MİLANO ŞEHİRLERİ ARASINDAKİ TREN HATTI İÇİN İNŞA EDİLEN TÜNEL, 250 KM HIZLA GİDEN TRENLE 20 DAKİKADA GEÇİLİYOR.

Dünyanın en uzun tüneli olarak bilinen Gotthard Zemin Tüneli Kuzeyde Erstfeld ve güneyde Bodio kasabaları arasında İsviçre Alpleri’nin altından geçiyor. 57 km uzunluğunda olan tünel, 2.300 metre derinliğe ulaşıyor. İsviçre Seyahat Sistemine göre saatte 250 kilometre hıza ulaşan trenler ile 20 dakikalık bir yolculuk ile geçilen tünel, Zürih, (İsviçre) ve Milano, (İtalya) arasındaki seyahat süresinin bir saat kısaltıyor. Gotthard Zemin Tüneli, Alptransit projesinin en büyük kısmını oluşturuyor. Toplam maliyeti 19 milyar Frank olarak hesaplanan projenin 13 milyar Franklık kısmı Gotthard Zemin Tüneli’ne ayrılmış.

TEKNIK ÖZELLIKLERI

Gotthard Zemin Tüneli’nin ilk hali 1881’de tamamlanmış olan 15 km’lik uzunluğundaydı. Gotthard tünelinin o yıllarda kazanmış olduğu dünyanın en uzun tüneli niteliğini yeniden kazandırmak isteyen yetkililer, Projeyi ele alarak ve yeniden inşa ederek 57 km’lik yeni tüneli  1 temmuz 2011 yılı itibari ile kullanıma sundu. Tünellerin 178 noktasında her iki tüneli birbirine bağlayan acil yardım istasyon noktaları bulunuyor. Bu istasyonlar yangın, kaza gibi durumlarda kullanılabilecek su doldurma, yangın söndürme ve tren kurtarma malzemeleriyle donatılmış. Projenin başında bu istasyonlardan birinden (800 metre yerin altından) yukarıya ‘Porta Alpina’ kapısına bir asansörle bağlantı yapma fikri vardı. Böylece Porta Alpina yerin 800 metre altındaki dünyanın en derin tren istasyonu olacaktı. Ancak 40.50 milyon Frank maliyeti ve yıllık 2.5 milyon Frank işletme masrafı olan bu proje verimli bulunmadığı için rafa kaldırıldı.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top