Avrasya Tüneli ne kadar güvenli ?

Son zamanlarda Türkiye’nin pek çok ilinde yaşanan felaketler akıllara çeşitli sorular getiriyor. Gözler Dünya’nın en kalabalık şehirleri arasında yer alan İstanbul’da. İstanbul yalnızca sahip olduğu mega projelerle değil alınan önlemlerle de dikkat çekiyor. Dünya’nın en dikkat çeken projelerinden biri olan Avrasya Tüneli de alınan güvenlik önlemleri ile vatandaşlara güvenli bir yolculuk imkanı sunuyor.

Günde yaklaşık 70 bin 574 aracın geçtiği 14.6 kilometre uzunluğa sahip Avrasya Tüneli, uluslararası 10 ödüle sahip ileri mühendislik ürünü bütüncül projesi ve kıtaları birleştiren güzergâhı ile İstanbul Boğaz geçişinde bir ulaşım alternatifi olarak hizmet veriyor. Peki denizin altında bulunan bu tüp geçidi olası felaketlere nasıl hazırlandı? Ne gibi önlemler alındı?

Acil durumlara karşı iletişim hatlarında süreklilik sağlandı

Temiz ve sağlıklı bir ortam için yüksek kapasiteli havalandırma sistemine sahip olan tünel; işlevsel, güvenilir, mevcut ulaşım sistemine entegre hızlı ve etkin trafik yönetim ve denetimine sahip. Tünelin en büyük sorunu şüphesiz iletişim, bunun için her 100 metrede bir yer alan acil durum telefonları bulunuyor. Kamu anons sistemi, radyo anonsu ve GSM alt yapısı sayesinde yolculuk esnasında kesintisiz bir iletişim imkânı sağlanıyor ve acil durumlarda bilgi akışı kesilmiyor.

Tünel ekipleri, donanımlı ekipmanlar ile hızlı müdahalede bulunuyor

Tünel girişlerinde ve içerisinde 7/24 görev yapan her türlü donanıma ve eğitime sahip ilk müdahale ekipleri bulunuyor. Herhangi bir olaya birkaç dakika içerisinde müdahale ederek sürücülere destek veriyor. Müdahale ekipleri Avrasya Tüneli’nin fiziki yapısı ve ihtiyaçları için özel olarak tasarlanan ilk müdahale araçları ile uzman devriye ekibi, her türlü kazaya anında müdahale edebilecek şekilde teçhizatlandırılmış durumda.

Yangına dayanıklı yüzey kaplama ve daha fazlası…

Yerin metrelerce altında acil bir duruma yakalanmak sanırım hepimizin en büyük korkusu. Avrasya Tüneli’nde bu da düşünüldü. Tünelin her iki noktasında 7/24 çalışan kapalı devre kamera sistemi ve olay algılama sistemleri bulunuyor. Yangına dayanıklı yüzey kaplamaya sahip olan tünelin her noktasından rahatça erişilen özel yangın sistemi yer alıyor. Her 200 metrede bir yer alan, alt ve üst katlar arasında geçişi sağlayan güvenli bekleme odaları ve her 600 metrede bir konumlanan araç bekleme cepleri sayesinde acil durumlarda güvenlik hızlıca sağlanıyor.

 

Acil Durum Hizmetleri

7/24 emniyet birimlerinin görev aldığı Avrasya Tüneli’nde, İstanbul İtfaiyesi, 112 Ambulans ve AFAD gibi kamu kurumlarının dahil olduğu acil durum senaryoları ve alınacak aksiyonları belirlendi.

Tüm Güvenlik Önlemleri

Avrasya Tüneli’nde inşaat ve işletmeye yönelik her türlü güvenlik önlemi alındı. Sürücülerin konforlu ve güvenli bir yolculuk yapmaları için ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü ile iş birliği devam ediyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

scroll to top