ULUSAL ASFALT SEMPOZYUMU VE SERGİSİ’NDE KONUŞAN BAKAN KARAİSMAİLOĞLU, “2023 YILINA KADAR YOL AĞIMIZIN 31 BİN 478 KİLOMETRESİNİ BSK KAPLAMALI YAPMAYI HEDEFLİYORUZ. HEM MÜHENDİSLİK HEM DE EKONOMİK ANALİZLERE ODAKLANARAK, ÜLKEMİZ KOŞULLARINA ÖZGÜN ÜSTYAPI YÖNETİM SİSTEMİ’NİN GELİŞTİRİLMESİ ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYORUZ” DEDİ.
8. Ulusal Asfalt Sempozyumu ve Sergisi’ne katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye’nin kalkınması için ulaşım ve altyapının önemini bildiklerini ve bu konuda yatırım çalışmalarına aralıksız devam edeceklerini söyledi. Bakan Karaismailoğlu, “Yol medeniyettir ve hiç şüphesiz ülkelerin ilerlemesinin ve kalkınmasının en önemli göstergelerindendir. İnsanların sosyal, çevresel ve ekonomik ihtiyaçlarına yönelik talepleri ile birlikte gelişme göstermektedir. Diğer bir yanıyla da bu ihtiyaçların gelişimi için yollar birer sürükleyici konumundadır” ifadelerinde bulundu.
“GENİŞ VE GÜÇLÜ BİR YOL AĞINA SAHİBİZ”
Ulaşım ve altyapı projelerinin sadece teknik projeler, mühendislik çalışmaları olmadığının altını çizen Bakan Karaismailoğlu, “Ulaşım ve altyapı projeleri, istihdam, ticaret, eğitim ve sosyal yaşam için önemli bir taşıyıcıdır. Tüm ulaşım yatırımlarımızla yıllık 13,4 milyar dolarlık tasarruf ettik. Bu tasarrufu kamu-özel iş birliği ya da yap-işlet-devret gibi modeller ile hayata geçirdiğimiz projeler ile sağladık. Bugün uluslararası standartlara uygun olarak geliştirilmiş sürüş konforunu, trafik güvenliğini azami ölçüde sağlayan akıllı otoyolların da içinde bulunduğu geniş ve güçlü bir yol ağına sahibiz. Halkımızın can ve mal güvenliğinin en üst düzeyde sağlandığı ulaşım şebekelerini tesis ediyoruz” dedi.
“BÖLÜNMÜŞ YOLLARDAKİ ORTALAMA HIZI 40 KİLOMETREDEN 88 KİLOMETREYE YÜKSELTTİK”
Yapılan bölünmüş yollar ile yol kusurlarından kaynaklanan kazaları büyük ölçüde azalttıklarını belirten Bakan Karaismailoğlu, “Artan refahın da sorumlusu olduğumuz 5 sektörün ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Son 20 yılda Türkiye’nin ulaşım ve iletişim altyapısına toplamda 1 trilyon 136 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık. Bu miktarın yaklaşık 695 milyarını karayollarını geliştirmek için harcadık. 2003 yılındaki bölünmüş yol uzunluğumuzu 6 bin 100 kilometreden 28 bin 400 kilometrenin üzerine çıkardık. Bölünmüş yollar sayesinde yollarımızdaki ortalama hızı 40 kilometreden 88 kilometreye yükselttik. Araçların şerit ihlalleri ya da hatalı sollama nedeniyle yaşanabilecek çarpışma riskini ortadan kaldırdık. Yol kusurundan kaynaklanan kaza oranını neredeyse sıfıra indirdik. Sürücülerimizin yolculuk esnasında stresini azaltıp, trafik güvenliğini artırarak kazalardaki ölüm oranını düşürdük” açıklamalarında bulundu.
BÖLÜNMÜŞ YOLLAR 21 MİLYAR TL TASARRUF SAĞLADI
Yol yapım projelerinin yüksek performanslı, uzun ömürlü ve güvenli olmasına önem verdiklerine değinen Bakan Karaismailoğlu, “Türkiye’de 2003-2020 yılları arasında araç sayısı yüzde 170 ve taşıt hareketinde ise yüzde 142 düzeyinde artış gerçekleşti. Buna rağmen altyapı geliştirme çalışmalarımız sayesinde 100 milyon taşıt-km başına can kaybını yüzde 81 oranında azalttık. Yine bölünmüş yollar sayesinde yılda 21 milyar TL tasarruf sağladık. Yaklaşık 4,44 milyon ton daha az CO2 emisyonu gerçekleştiriyoruz. İş gücündense yaklaşık 315 milyon saat, bir başka deyişle 12 milyar 965 milyon TL tasarruf ettik. Bölünmüş yollar ile birlikte yollarımızın yüksek performanslı, uzun ömürlü ve güvenli olmasına büyük önem verdik. 2003-2020 yılları arasında yılda ortalama 14 bin 20 kilometre asfaltlama çalışması yaptık. 2003 yılı öncesi 8 bin kilometre olan BSK kaplamalı yol uzunluğuna son 19 yılda 20 bin 269 kilometre daha ekleyerek 28 bin 860 kilometreye ulaştırdık. Böylece Karayolları Genel Müdürlüğümüz sorumluluğundaki 68 bin 537 kilometre bölünmüş yol ağının yüzde 42’sini BSK kaplamalı duruma getirmiş olduk. 2023 yılına kadar da yol ağımızın 31 bin 478 kilometresinin BSK kaplamalı olmasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
ASFALT UYGULAMALARI BİLGİ BİRİKİMİ VE TECRÜBE GEREKTİRİYOR
Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu da ulaştırma hizmetlerinin ekonomik, sosyal ve kültürel etkinlikler başta olmak üzere tüm hareketliliğin altyapısını oluşturduğunu, bu altyapının önemli bir bölümünün de kara yollarından meydana geldiğini söyledi. Asfaltın bu anlamda önem taşıdığını belirten Uraloğlu, yüksek performanslı, uzun ömürlü, güvenli ve çevreye duyarlı asfalt uygulamalarının bilgi birikimi ve tecrübe gerektirdiğini, yeni tasarımlar ve teknolojilerin kullanılmasının önemli olduğunu bildirdi. Uraloğlu, bu amaca yönelik bilgi alışverişinin sağlanması için düzenlenen söz konusu sempozyumda asfalt uygulamalarında her alanda verimliliğin artırılmasının amaçlandığını dile getirdi.
AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİNİ YOLLARA UYGULUYORUZ
Orta vadede dijital çağda yeni nesil sürdürülebilir ulaşımın yollara entegre edilmesi, bölünmüş yol uzunluğunun 30 bin kilometrenin üzerine çıkarılması, otonom araçlara ilişkin yasal altyapının oluşturulması gibi adımları da atarak Türkiye’nin stratejik önemini daha da artırmış olacaklarını vurgulayan Uraloğlu, “Akıllı ulaşım sistemlerinin yollarımıza uygulanması çalışmaları kapsamında ilk olarak 15 bin kilometrelik kara yolu ağına fiber kablo tesis edilmesi hedefliyoruz. Bugüne kadar 1500 kilometrelik fiber kablo tesis edilmiş olup, pilot bölgemiz Antalya’da ve Hasdal-İstanbul Havalimanı güzergahında akıllı ulaşım sistemlerinin kurulumu planlanıyor.
TÜRKİYE’DE 40 MİLYON TON CİVARI ASFALT ÜRETİLİYOR
ASMÜD Başkanı Ayberk Özcan da yaşanan salgın ve iklim krizinin etkilerinin derinden hissedildiği süreçte geleceğin mobilite politikalarının belirlenmesi kapsamında temel malzeme olan asfaltın önem taşıdığına belirterek, Türkiye’de 40 milyon ton civarında asfalt üretiminin olduğuna dikkat çekti. Özcan, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında önemli projeler üreten sektörü Asfalt 4.0 temasına odaklanarak bir araya getirmeyi amaçladıklarını, böylelikle asfalt endüstrisinin yol haritasını oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.
Bakan Karaismailoğlu, açılış konuşmalarının ardından asfalt üretici ve uygulayıcıları ile malzeme, ekipman tedarikçilerinin yer aldığı sergiyi ziyaret etti.